ŽIVI | RADI | VOLI - Sonja Dakić Živi*Radi*Voli

ŽIVI | RADI | VOLI

ŠESTOMESEČNI MENTORSKI PROGRAM

KOME JE PROGRAM NAMENJEN?

Imaš ideju ili želju da pokreneš nešto svoje? Ne znaš odakle da kreneš i gde možeš da nađeš podršku na tom putu? Imaš svoj posao koji vodiš već neko vreme i ne znaš kako dalje, kako do više kupaca, veće zarade? Kako da na najbolji način ispričaš svoju priču, predstaviš svoj proizvod ili uslugu?

Od 2010. godine za potrebe razvoja svog posla prošla sam mnoge edukacije i danas znam da bez ličnog razvoja naš posao ne može da raste. Poslednje 4 godine kao mentor u različitim programima radila sam sa više od 150  pojedinaca i timova i pomogla im da postave i predstave svoju ideju. Ovaj program je spoj mog iskustva pokretanja i razvoja svog posla 8 godina, znanja koje sam na tom putu stekla i želje da svojim radom pomognem drugima na tom putu.

OD ČEGA SE SASTOJI PROGRAM?

Program je postavljen tako da pokriva sve bitne aspekte razvoja jedne ideje, od mapiranja cele slike, preko kupaca, plasmana i marketinga do ličnih vrednosti i motivacije koji su najbitnija podrška na preduzetničkom putu.

IZGRADNJA LIČNOG BRENDA
MARKETING I PRODAJA
PODRŠKA I MOTIVACIJA
KONKRETNI SAVETI I PLAN ZA DALJE

IDEJA PROGRAMA

Ovaj program je nastao na osnovu 8 godina ličnog preduzetničkog iskustva i to je ono po čemu se razlikuje od drugih edukacija.  Pored toga, od  2014. godine imala sam prilike, kroz razne projekte, da budem mentor preko 150 pojedinaca i timova. Od 2017. radila sam sa više žena konsultacije 1 na 1 i uvidela potrebu da postavim jedan ovakav program, pre svega zbog međusobnog umrežavanja i vremenskog okvira za koji verujem da je jako važan u postizanju rezultata. Program je zamišljen tako da pruži potrebne informacije, podršku, kontakte i uvide o ideji koju želiš da razviješ ili poslu koji već radiš. Ovaj program je za one koji žele 6 meseci posvećeno da rade i na tom putu imaju moju podršku.

RAD 1 na 1

U prva 3 meseca imamo 6 sastanaka 1 na 1, u trajanju od 2h. Sastanci se održavaju radnim danima na 15 dana u prostorijama ICT Hub-a u Beogradu. Sastanke možemo održavati i preko Skype, mada ja uvek preporučujem sastanke uživo , ako je moguće. Ukoliko imaš svoj prostor u kome radiš, možemo i tu održati pojedinačne sastanke, kako bi se bolje upoznala sa onim što radiš. Na pojedinačnim sastancima mapiramo gde se trenutno nalaziš i koji su dalji koraci. Pravimo plan, izdvajamo polja i konkretne korake kako da radiš sa više uspeha i zadovoljstva.

ŠTA RADIMO?

– Postavljamo business canvas tvoje ideje, 9 ključnih tačaka tvog posla
– Definišemo proizvod ili uslugu, šta je to što nudiš
– Određujemo ciljnu grupu, kome se obraćaš
– Šta je ono što komuniciraš prema drugima, tvoje vrednosti?
– Zašto je tvoj proizvod ili usluga jedinstven na tržištu, čak iako postoji konkurencija?
– Kako i gde da nađeš podršku, partnere?

GRUPNE RADIONICE

Grupne radionice se održavaju jednom mesečno, takođe u prostoru ICT Hub-a i traju 2,5h.
Za grupne radionice sam odabrala teme koje su svima korisne bez obzira u kojoj fazi razvoja se nalazite: organizacija vremena, finansije, marketing i prodaja, motivacija, izazovi i podrška. Benefit zajedničkih radionica jeste razmena iskustva i međusobna podrška, što mnogo znači posebno kada si na početku i tek ulaziš u preduzetnički svet.

TEME GRUPNIH RADIONICA

– Organizacija vremena – praktičan rad sa tabelama za dnevni, nedeljni, mesečni plan
– Finansije – šta treba da pratimo i znamo kako bi uspešno razvijale svoj posao
– Marketing – gde i kako komuniciramo sa kupcima
– Moja priča – otkrivanje naše autentične priče, javni nastup
– Izazovi i podrška – gde da nađemo podršku, kako lakše da prevaziđemo prepreke
– Motivacija – na kraju programa imamo jasan plan za dalje, ovde utvrđujemo koju podršku imamo i šta nas drži da istrajemo na putu

PODRŠKA TOKOM CELOG PROGRAMA

Tokom programa imamo stalnu komunikaciju putem maila, telefona i zatvorene FB grupe. Na početku i tokom programa dobijaš potrebne materijale i zadatke. Tokom trajanja programa tu sam za sva pitanja i nedoumice putem maila ili telefona. Ono što je svakako jedna od vrednosti ovog programa jeste i sama grupa učesnika jer tu dolazi do razmene ideja, informacija i međusobne podrške.

ZAŠTO JA I ZAŠTO BAŠ OVAKAV PROGRAM PODRŠKE?

2010. godine u želji da pronađem najbolje pelene za svoje dete postajem preduzetnica i sa prijateljicom osnivam preduzeće Daj Daj d.o.o. koje se bavi proizvodnjom ekoloških platnenih pelena od bambusovog vlakna (www.dajdaj.com). Daj Daj pelene su bile potpuno nepoznat proizvod i prvi izazov je bio edukovati tržište: mlade roditelje, potencijalne saradnike, medicinske radnike… Prve tri godine prodavale smo isključivo preko sajta i na sajmovima. Kasnije svoje proizvode smo pozicionirale u većim prodajnim lancima, u preko 80 prodavnica širom Srbije, izvozile smo u Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu. Krajem 2012. godine Daj Daj pelene su postale prvi tekstilni proizvod u Srbiji koji nosi Eko znak. Zahvaljujući inovativnom proizvodu i drugačijem odnosu prema poslu i zaposlenima postale smo poznate kao dobar primer socijalnog preduzetništva u Srbiji što nam je omogućilo brojna pojavljivanja u medijima. Tokom godina učestvovale smo na više desetina sajmova, festivala, radionica, konferencija, tv gostovanja i emisija. Na regionalnim događajima imala sam prilike da predstavim naš biznis u Splitu, Skoplju, Beču, Briselu, Budimpešti.

Tokom 8 godina svog preduzetničkog puta radila sam razne poslove – postavila i vodila proizvodnju, sistem organizacije i praćenja posla, ostvarivala svakodnevni kontakt sa kupcima kroz mail i društvene mreže, postavila kompletan vizuelni identitet, postavila 3 sajta i online prodavnice, pregovarala sa veleprodajama i investitorima, prošla pripremni program za investiciju, inicirala saradnju sa drugim preduzećima u cilju zajedničke promocije i prodaje, osmišljavala redovnu promociju i marketing sa ograničenim sredstvima, sarađivala sa marketing agencijama, izlagala na sajmovima u zemlji i inostranstvu. Sav pređeni put čini da danas znam da bez ličnog napretka, naš posao ne može napredovati. Zato sam osmislila ovaj program da drugima uštedim vreme i novac, da taj put prođu brže i lakše. Pored velike podrške koju sam imala na svom putu, od porodice i prijatelja, volela bih da sam imala nekog ko bi mi konkretnim savetima pomogao da neke odluke donosim brže i hrabrije.

Svoje preduzetničke veštine sam razvijala i usavršavala tokom godina kroz razne programe (British Council Srbija, Investment Ready Program u Beču, Smart akademija, NLP Institut). Danas svoja znanja i iskustva rado delim sa drugim preduzetnicima. Od 2014. godine bila sam mentorka i konsultantkinja u nekoliko programa (Superste, Social Impact Award, Unreasonable lab, Smart kolektiv, CDOP, Podeli znanje-postani mentorka) i članica žirija za programe preduzetništva (Junior Achievement, Trag Zelene ideje, Social Impact Award).

Dobitnica sam specijalnog priznanja za inovativnost Udruženja poslovnih žena Srbije, TEDx govornica i predavačica na mnogim domaćim i stranim konferencijama (WWVršac, TEDx Beč, BG Ignite, CEE Impact day, Aiesec Youth Forum, BG Incitement, Privredni forum mladih, Akademija modernog menadžmenta, Forum socijalnih inovacija, Ladies of New Business, Google for Entrepreneurship Startup Grind, 4th European Young Leaders Forum, Social Inovation Conference Skoplje, UNDP program zelena ekonomija, FEFA fakultet, Fear&Failure Bg, Women Leadership Summit…).

Verujem da pojedinačno i zajedno trebamo svakodnevno menjati svet na bolje. I znam da je to mnogo lepše i lakše u dobrom društvu!

PARTNERI I PODRŠKA PROGRAMA

Sve aktivnosti programa odvijaju se u modernom i inovativnom prostoru ICT Hub-a u Beogradu. ICT HUB je centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija, mesto gde se sreću inovacije i preduzetništvo, entuzijazam i posvećenost.

Centar za mame je udruženje građana i građanki koji podržavaju mame i zalažu se za njihova prava. Centar za mame povezuje i podržava mame u Srbiji, bori se za njihova radna prava i protiv svih vidova diskriminacije kojima su mame izložene.

PROGRAMI I ORGANIZACIJE U ČIJIM PROGRAMIMA SAM BILA MENTOR

  • superste-kolor
  • sia-kolor
  • lab-kolor
  • smart-kolor
  • cdop-kolor
  • podeliznanje-kolor
  • czm-kolor
  • fefa-kolor
Njihove utiske o radu sa mnom možete pročitati ovde

PRIJAVI SE ZA PROGRAM

Program je osmišljen za 7-10 žena maksimalno, kako bi svakoj od vas mogla da posvetim svoje vreme.

Puna cena šestomesečnog programa za ovu godinu iznosi 469€.
Za plaćanje u celosti pre početka programa cena je 420€.
Za prijave do 20.09. i plaćanje u celosti cena je 395€.
Postoji i mogućnost plaćanja u 2 rate ili nekom drugom odnosu. Meni je bitno pre svega da vam ovaj program bude koristan i u cilju toga za one koji zaista žele da rade otvorena sam da napravimo dogovor koji će obema odgovarati.

Prijave za program su do 27.09. a sa radom krećemo od 01.10.