Marija Dimitrijević

Tekstil kultura

Sonja je dragulj u poslu i u životu, prešla je dug put do uspeha i stekla puno znanja i veština. Što je najvažnije zna kako da prepozna kuda ti želiš da ideš na svom poslovnom putu, zna kako da vodi, poseduje alate za to i zna kako da prenese znanje. Svima nam znači podrška i svi imamo trenutke tokom svog profesionalnog razvoja kad ne znamo kako da nastavimo dalje i kuda. Sonja je taj dodatni pogon, znalac i podrška. Svaka preporuka.

Sonja je jedinstvena i predivna ličnost sa neverovatnim iskustvom i znanjem u mnogim oblastima. Bilo da je u pitanju razmatranje mojih ličnih životnih puteva, razvoj mog preduzetničkog projekta ili osmišljavanje vizuelnih rešenja za brend, ona uspeva na svakom polju da mi ponudi pravo rešenje i pruži inspiraciju i motivaciju. Posle svakog sastanka odlazim sa gomilom razrešenih nedoumica, jasnim planovima u glavi i energijom koja me motiviše da se što pre bacim na naredne korake. Uz sve to, uživam kad god sam u njenom društvu jer zrači toplinom, razumevanjem i poverenjem, i znam da sam pored prijatelja.

Ona je žena koju priroda voli, jer se ogleda u njoj. Svojim nastupom mi je sve to rekla. I da je mnogo topla, draga, brižna, spremna da podeli savet i da bezuslovnu podršku. I da joj se oči smeju. Onda sam je nazvala - faca. I često volim to da joj kažem. Sonja faco! Jer mi oslikava taj pankerski, šmekerski iskorak sa svojim snovima i akciju koja sve sprovodi u delo. Divna žena, jaka u svojim zamislima, uspešna u svojim delovanjima. Spremna da hoće, da uživa i širi lepotu svoje divote. Divno je imati Sonju za mentora. Divno je učiti od nje. Jer Sonja je faca.

Jasmina Gavrilov Dražić

Mama online

Puno sam naučila iz Sonjine radionice, videla koliko još imam prostora da ispitujem sebe. Verujem da će mi i neki moji tekstovi i pisanje poslužiti i kao introspekcija. Jedan od najjačih utisaka sa radionice je koliko je otvorena i spremna da da sebe, da bude podrška na nečijem putu.

Jedna od najlepših stvari koje su mi se desile u Superste programu sa projektom ,,Vučilo - Dolina magičnih reči'' bila je ta što sam upoznao Sonju! I danas se sećam njene prejake prezentacije i mog jedinog pitanja: i mama i preduzetnik i osoba koja uči i osoba koja podučava druge - kako stigneš sve? Srećan sam što sam i posle programa ostao u kontaktu s njom. Prava veličina vidi se u tome koliko si dostupan onima koji tek počinju, kad već nemaš vremena da gledaš iza sebe. Sa Sonjom to nikada nije predstavljalo problem jer ona nije samo mentor i coach, ona vam se brzo uvuče pod kožu jer od prve rečenice shvatite da je običan (a fantastičan!) čovek kao i vi. Na mom putovanju kroz NVO sektor, projekte, inovacije u obrazovanju i žongliranje sve većeg broja obaveza između porodičnog i profesionalnog života često je bila ona od koje dođe ključni savet iz ličnog iskustva i s prijateljskom emocijom koja razoružava čak i ego kakav je moj. Ja lično počeo sam i odustao od mnogih grupnih programa, ali u grupi ili individualno, Sonju mogu uvek da preporučim i kao mentora i kao prijatelja koji će saslušati, posavetovati, a često i zasukati rukave da pomogne onima koji joj dođu čista srca i sa idejom u koju snažno veruju.

Mentorstvo Sonje Dakić na projektu ,,Klasika u poseti'' (koji nam je omogućio konkurs superste.net za 2017. godinu) mnogo nam je značilo kao mladom timu. Ne samo što Sonja Dakić širi oko sebe snagu pozitivne i uspešne žene kojoj je iskrena želja da i društvo i pojedinci oko nje postignu što bolje rezultate, već smo dobili korisne savete, kontakte i nekoga ko i danas sa zadovoljstvom prati razvoj naše ideje.

Biljana Jovanović

Fitaky

Na dinamičnom i uzbudljivom putu preduzetništva, od kada sam pod Sonjinim mentorstvom počela da radim na razvoju moje biznis ideje, Sonja mi je neizmerno pomogla da jasno definisem svoj razvojni put. Uz nju sam, sa lakoćom, učila, sazrevala, jačala, koračala dalje i ostvarivala svoju viziju. Ona je bila i dan danas je istinska čarobnica i dobra vila mog biznis puta, prekrasna duša i divan motivator, a ujedno i neko ko uvek ima nekoliko rešenja za izlaz iz biznis problema i ko ukazuje na mnoge moguće puteve i načine kretanja razvoja biznisa koje sam preduzetnik vrlo često sam ne može da vidi. Ona sve što čini, čini uz podršku, na profesionalan i jasan ali i veoma topao i prijateljski način, zbog čega sam joj neizmerno zahvalna.

Vaše mentorstvo mi je pomoglo da se opustim i da shvatim da držanje javnog govora nije toliko strašno, da to može svako uz malo vežbe, plus dobila sam od vas dobre smernice kako se to radi i kako da se predstavim i postavim prema publici.

Jovana Ružičić

Centar za mame

Sa Sonjom sarađujem privatno i poslovno već nekoliko godina. Sonja je u više prilika delila savete mamama koje prate rad Centra za mame, pomagala im da definišu svoje prioritete, postanu najbolja verzija sebe i da veruju u svoje snove. Meni lično pomaže da se vinem u zvezde, da se spustim sa oblaka, da se sama sa sobom bolje organizujem i da nikada ne odustanem. Sve to radi sa velikim srcem, puno razumevanja, bezgraničnom podrškom i najlepšim čokoladama.

Maja Stefanović

Abovus architect

Kao neko ko je prošao sve faze razvoja u jednog prelepog preduzetničkog leptira a pritom u tim svojim fazama je išla uzlaznom konstantom do samog vrha, Sonja Dakić je kod mene stekla divljenje i poštovanje.
Obradovala me je jako informacija da Sonja želi svoja iskustva i znanje ubuduće prenositi i drugim mladim preduzetnicima. Tako da nisam propustila priliku da i sama prisustvujem njenoj prvoj radionici i da se uverim u jaku žensku energiju kojom zrači i njenom nesebičnom željom da uvek bude tu kao pomoć ako zatreba.
Koncizna, jasna, sigurna, pouzdana, deli sa vama sve sto ume i zna sa neobićnom roditeljskom radošću.
Draga Sonja hvala ti sto si tu.

Pre svega mi je značila prezentacija kojom nam je Sonja pokazala kako može da se predstavi biznis ideja. Značila mi je podrška u svim fazama mentorskog rada I neposrednost u komunikaciji pa mi je bilo lakše da pitam sve što imam na umu.

Nikola Matić

Pirate Art

Sonju sam upoznao tokom programa Social Impact Award, bila mi je mentorka tokom perioda inkubacije i nastavili smo saradnju nakon toga. Puno mi je značila njena pomoć oko pokretanja startapa, prenela mi je konkretna znanja i uputila u problematiku funkcionisanja malih firmi na tržištu kao i kako uz mali kapital napraviti marketinšku kampanju. Svakome bih preporučio saradnju sa Sonjom.

Sonju sam prvi prvi put upoznala gledajući njen TED govor. Iako je u tom trenutku bila u Beču, a ja sa druge strane ekrana računara - imala sam osećaj da je tu. U mojoj sobi, da me gleda pravo u oči, vuče za ruku i govori: „Hajde, ženo, pokreni se i napravi nešto!“ Godinu dana nakon našeg „ekranskog susreta“, postala je jedna od mentorki na Superste takmičenju. Sećam se da je rekla da će biti zadovoljna ukoliko iz njene prezentacije ponesemo jednu jedinu rečenicu: „Jedna beba = jedna tona pelena“. U tom trenutku verovatno nije ni slutila da će veći deo nas u sali poneti mnogo više. Nizali su se Superste događaji, pa neki drugi i treći događaji. Uvek je bila tu – za zagrljaj, savet, druženje i pružanje ruke. Njene reči još uvek čuvam u ružičastom notesu i kad god mi hrabrost i ludost dozvole – primenjujem ih!
Šapnuću vam par:
U šta ćete uložiti svoj život?
Prvi udarac u vašem biznisu je zapravo najbolja stvar.
Imam problem sa ljudima koji kažu: „To nije moj posao!“ Napravite tim gde svako radi ono što želi, ali i savladajte različite uloge – od kurira do sekretarice.
Pričaj polako, ne jure te lavovi. Srećna si što imaš deset minuta da motivišeš i da ispričaš svoju priču.
Prezentacija se vežba minimum 10 puta!!!
Lepo je kad ljudi umeju sa ljudima. Kad umeju. U ostalom – ova žena ume od bambusa da napravi pelene za najnežnija bića! Zvuči jače od crnog pojasa u karateu!

Gajim veliko poštovanje prema Sonji. Uspeh koji je postigla, pozitivna energija kojom zrači i neumorna želja da prenese svoje znanje i iskustvo - Nju čine najboljim mentorom.
Kroz Rad sa Sonjom prvo sam naučila da konkretno i jasno predstavim projekat na kome radim. To mi je veoma pomoglo u komunikaciji sa klijentima, sponzorima i donatorima.
Ali najvrednije što sam stekla, u radu sa njom je samopouzdanje u to što radim i predstavljam. Usmerila me je dobro i ukazala mi na to da imam dobar projekat, za koji ću pronaći podršku - Ako budem puno radila. Hvala Sonja.